Sales tools S.08 E.01

4. jul 2019.

Za korišćenje bilo kog alata, ili „alata” potreban je spretan majstor

Nekoliko dekada unazad kada bi neko izgovorio reč alat  ne bi se pomislilo ni na šta drugo nego na neku spravu. Na putu da postanem mašinski inženjer, tokom školovanja koristio sam mnoge alate. Koristeći tu reč nisam mislio ni na šta drugo, nego da sa tim alatom nešto zavrćem, zakivam, režem, ili "cvikujem".

Ima već duže vreme otkako smo se svi, malo po malo, navikli da koristimo reč alat u sklopu razgovora o poslu, o razvoju organizacije, prvenstveno ljudi. Tu se spektar alata proširio sa klešta i čekića, na razne upitnike, istraživanja, izveštaje, vežbe, studije slučaja, timske igre, da navedem samo deo.

U najnovije vreme stigle su i tehnološke inovacije u vidu raznih aplikacija, ili platformi. Time se krug onih koji su zainteresovani proširio sa HR-a i na druge sektore. Na primer, direktori prodaje lepo reaguju na tzv. Sales Tools. Suština, međutim, nije se promenila. Za korišćenje bilo kog alata, ili “alata” potreban je i dalje spretan majstor.

Kada angažuješ dobrog majstora i on umešno koristi alat, nakon njegovog odlaska, možeš da očekuješ da će stvari biti u redu jedno (poduže) vreme. Drugim rečima, slavina je zamenjena i radi. Majstor ti više ne treba.

Kada u poslu angažuješ nekog preporučenog majstora (zvaćemo ga business consultant) i on koristi neki alat (recimo 360° survey), nakon njegovog odlaska ne možeš da se opustiš, jer stvar nije završena. Ti si dobio putokaz, instrukciju, primer kako treba da se radi ubuduće. Nakon toga mora da sledi uporan rad, ako se želi uspeh. Taj uporan rad treba da izvedu prvonadređeni, od milošte nazvani lajn menadžeri. Ako oni neće, ne umeju, ili nemaju vremena, džaba ti sve.

Volim inovacije koje nam olakašavaju poslovanje. Naročito volim Sales Tools. Sve su interesantniji, imaju vrlo primamljiva imena i obećavaju svašta nešto. Verujem da nismo daleko od pojave nekog “Sales of Thrones” alata.  Međutim, ne sviđa mi se kada se klijent "istroši" na plaćanje alata, pa mu onda  majstor bude previše za budžet. I obrnuto, hoće da angažuju mene, ali im bude preskupo da plate i dobar alat, pa idemo na o-ruk sistem.

Srećan  sam da vidim bilo kog klijenta koji je uopšte voljan da investira u edukaciju/treninge za svoje zaposlene. Ipak, ne sviđa mi se kada ne obave prethodne konsultacije sa majstorima. Zato što alati mogu biti beskorisni. Neki od alata, koji su stekli popularnost u ranijim godinama i  deluju vam baš seksi na velikom platnu tokom promocije u nekom hotelu, mogu takođe da omanu u praksi. Ko ne veruje, neka pogleda osmu sezonu najvoljenije svetske serije, ili pita one koji su se u nju kleli prethodnih sedam sezona, pa se razočarali.